Op jonge leeftijd vond ik het fantastisch dat je geluiden uit een radio kreeg en dat dit eigenlijk langs een simpel draadje in de lucht opgevangen werd. Mijn eerste ervaring met draadloze telefonie waren een paar Walkie-Talkie's en zelfbouw Fm-zendertjes met een OC171- transistor..... later werden er afgedankte legerspullen gekocht en zo ben ik dan in contact gekomen met de echte zendamateurs. In 1975 ben ik dan ook het examen gaan afleggen en behaalde mijn zendvergunning met als call: ON6HN. Het eerste jaar mocht er alleen in CW (morse) gewerkt worden maar toen ik mijn vergunning 6 maanden had veranderde de wetgeving en mochten we dadelijk in telefonie werken en dus werd de seinsleutel aan de kant geschoven en de microfoon te voorschijn gehaald..... de dingen waar ik me tegenwoordig het meest mee bezig hou zijn ATV (amateurtelevisie) en Satellieten. Op de foto hieronder zie je mijn zelfbouw antennes voor satellieten op 145 en 435 MHz.... deze antennes worden door een computer steeds in de richting van de satelliet gedraaid.
Hieronder zie je mijn zelfbouw-schotel voor ontvanst van de satellieten op 2.4 GHz.... oorspronkelijk had ik deze schotel in 1988 gebouwd voor de ontvanst van Televisie-satellieten maar nu is ze dienstig voor beiden.... in het brandpunt staat een 3-toeren helix voor 2.4 GHz met vlak erachter een omgebouwde converter van DRAKE en net daarboven een LNB voor de TV-satellieten. Het geheel draait op een lager van het voorwiel van een Ford Taunus en wordt aangedreven door een gewone STOLLE-rotor via een ketting en tandwielen (overbrengingsverhouding 1 op 3.5) en voor de azimuth gebruik ik een CHANNELMASTER-rotor die de schotel naar voren of achter duwt. De uitlezing gebeurt op digitale voltmetertjes door middel van potmeters. De schotel heeft een diameter van 1.7 meter.
hier een foto waar ik bezig ben met het maken van de mal waar later de polyester schotel op gegoten is
hier een foto van de interface voor de satellietantennes en rechts daarvan de bediening voor de schotel met de digitale metertjes: op de metertjes zijn de graden azimuth en elevatie rechtstreeks af te lezen
En deze oude PC WANG (286) met het programma Instanttrack stuurt feilloos de antennes
Dit zijn enkele QSL-kaarten van mijn mooiste verbindingen die ik ooit gehad heb (een QSL-kaart is een bewijs dat je dus wel degelijk een contact gehad hebt met het andere station)
In 1998 met het ruimtestation MIR een contact in Packet-radio
In 1999 een gesprek met het Franse bemanningslid Jean-Pierre Haignere aan boord van MIR
en in 2002 een Packet-radio verbinding met het nieuwe ruimtestation ISS
Na een tijdje niets meer gedaan te hebben aan het satelliet gebeuren werd mijn aandacht getrokken door een bericht op internet: Richard Garriott zou als "ruimtetoerist" meegaan naar het ISS en daar 10 dagen lang verblijven van 13 tot 23 oktober 2008 .... aangezien hij zendamateur is (W5KWQ) zou er het een en ander gebeuren daarboven ..... en inderdaad, er werden regelmatig SSTV-beelden uitgezonden op 145.800 MHz.
Hieronder enkele van de beeldjes die ik prima kon ontvangen:
De kers op de taart was echter de doorgang op 22 oktober om 12u15 ..... nadat ik 2 SSTV-beeldjes ontvangen had nam Richard plots de microfoon en begon qso's te maken .... ook maar eens even aanroepen en ja! ... ik had hem te pakken.
Hier is het fragment (ingekort) te horen, opgenomen door een ander station.
op 14 november is de QSL-kaart dan toegekomen:
Op 6 juni 2009 kreeg ik dan ook nog een persoonlijke QSL-kaart van Richard zelf:
Hieronder zie je mijn antennemast.... oorspronkelijk 20 m hoog maar in 1999 heb ik zelf 8 meter bij gebouwd en onder de bestaande mast geplaatst zodat het geheel nu 28 m hoog is. De antennes zijn voor 1.2 en 2.4 GHz en zijn ook zelfbouw.... de zender voor ATV bevindt zich ook boven in de mast om de verliezen in de coax zo veel mogelijk te beperken.
Omdat ik hoogtevrees heb, heb ik de mast voorzien van een liftsysteem zodat ik slechts op een knop hoef te drukken om de antennes naar beneden te laten komen. Hieronder zie je het systeem dat de kabel van de lift bedient.
klik HIER om het filmpje te bekijken waarop te zien is hoe ik de mast 8 meter hoger gemaakt heb.